• Polityka prywatności

  1. ADMINISTRATOR DANYCH OSOBOWYCH KLIENTÓW SKLEPU WWW.VARIUS.PL

Administratorem danych osobowych klientów sklepu www.varius.pl oraz osób korzystających z serwisu www.varius.pl w rozumieniu przepisów ustawy o ochronie danych osobowych jest Varius Ryszard Stoike siedzibą w Bydgoszczy. Ochrona danych odbywa się zgodnie z wymogami powszechnie obowiązujących przepisów prawa, w tym zgodnie z Rozporządzeniem PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE zwanym daje RODO, a ich przechowywanie odbywa się na zabezpieczonych nośnikach danych.

  1. PRAWA UŻYTKOWNIKA

Użytkownik jest uprawniony do uzyskania od Variusw dowolnym momencie potwierdzenia, czy przetwarzamy jego dane osobowe i do uzyskania dostępu do tych danych osobowych. Ponadto użytkownik ma prawo do sprostowania, usunięcia i ograniczenia przetwarzania danych, a także prawo do wniesienia w dowolnym momencie sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych albo do odwołania zgody na przetwarzanie lub żądania ich przeniesienia.

Wszelkie wnioski o udzielenie informacji, cofnięcia zgody lub sprzeciwy wobec przetwarzania danych należy przesyłać pocztą elektroniczną na adres sklep@varius.pl. Ponadto użytkownik ma prawo do złożenia skargi do organu nadzorczego w przypadku naruszenia ochrony danych osobowych.

  1. ZAKRES I CEL PRZETWARZANIA DANYCH.

Dane osobowe klientów i osób korzystających z serwisu są przetwarzane przez www.varius.pl w celu prowadzenia sklepu, zawarcia oraz realizacji umów zawartych z Klientami, a w szczególności:

  • świadczenia dostępnych za jego pośrednictwem usług,
  • obsługi procesu rejestracji (tj. czynności polegającej na założeniu przez klienta Konta Klienta),
  • zawarcia i wykonywania umowy sprzedaży produktów wraz z dostawą produktów oraz obsługi reklamacji,
  • zapewnienia prawidłowego funkcjonowania sklepu,
  • dostosowania serwisu sklepu do potrzeb klientów,
  • przesyłania przez www.varius.pl na wskazany adres poczty elektronicznej - w formie elektronicznej - zamówionego biuletynu (newsletter).
  • tworzenia statystyk oglądalności podstron serwisu sklepu
  • dochodzenia roszczeń na drodze postępowania przedsądowego, sądowego, egzekucyjnego (w tym celu dane będą przekazywane kancelarii prawnej wg wyboru Administratora)
  • przesyłania przesyłek listowych/paczek za pośrednictwem kuriera, poczty lub innego operatora

Podanie danych osobowych, a także zgoda na ich przetwarzanie są całkowicie dobrowolne. Wszelkie przekazane nam dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie i celu, na jaki wyraziłeś zgodę. W przypadku, gdy postanowisz jednak nie podawać nam niezbędnych do realizacji zamówienia danych i nie wyrazisz zgody na ich przetwarzanie, niestety nie będziemy mogli zrealizować Twojego zamówienia.
Prosimy, abyś pamiętał, że w każdej chwili masz prawo do aktualizacji lub całkowitego usunięcia swoich danych osobowych. Cofnięcie zgody na przetwarzanie Twoich danych możesz wysłać na adres sklep@varius.pl

Prosimy także abyś pamiętał, że dane osobowe w naszym sklepie są przetwarzane:

  1. zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony danych osobowych w tym rozporządzenia PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE)
  2. zgodnie z wdrożoną Polityką Prywatności
  3. w zakresie i celu niezbędnym do nawiązania, ukształtowania treści Umowy, zmiany bądź jej rozwiązania oraz prawidłowej realizacji Usług świadczonych drogą elektroniczną
  4. W zakresie i celu niezbędnym do wypełnienia uzasadnionych interesów (prawnie usprawiedliwionych celów), a przetwarzanie nie narusza praw i wolności osoby, której dane dotyczą
  5. W zakresie i celu zgodnym ze zgodą wyrażoną przez Ciebie (newsletter, webinar itp
  1. DANE ZBIERANE PODCZAS REJESTRACJI ORAZ ZAKUPU.

Jeżeli przy pierwszym zamówieniu użytkownik otwiera konto klienta, gromadzimy następujące dane:  imię i nazwisko, adres, adres e-mail, hasło (dane logowania), adres do faktury, adres dostawy, adres IP.

Dane te przetwarzamy, aby umożliwić użytkownikowi dostęp do jego konta klienta. Dane logowania służą do weryfikacji konta klienta. Poprzez konto użytkownik może sprawdzać swoje zamówienia oraz zarządzać swoimi danymi i ustawieniami. Zalicza się do tego np. możliwość ustawienia preferencji dotyczących dostaw, płatności i newslettera, możliwość przeglądania historii zamówień. Przetwarzamy dane w ramach zamówienia, aby móc zarejestrować zamówienie za pomocą dostarczonych danych, dostosować wybór produktu do preferencji użytkownika oraz zaproponować odpowiednie rekomendacje.

Podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. b) RODO.

Dane nie są przekazywane nieupoważnionym osobom trzecim. Dane użytkownika przechowujemy przez okres istnienia konta klienta, chyba że użytkownik wcześniej zażąda od nas ich usunięcia i nie istnieją żadne inne prawne obowiązki w zakresie przechowywania danych. Udostępnienie wyżej wymienionych danych osobowych jest przewidziane w umowie, ponieważ w przeciwnym razie korzystanie z konta klienta i zarządzanie kontem nie byłyby możliwe.

  1. COOKIES (CIASTECZKA) NA NASZEJ STRONIE

 

www.varius.pl wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia www.varius.pl rozpoznania Ciebie i dostosowania www.varius.pll do Twoich potrzebwww.varius.pl  wykorzystuje pliki typu cookie w celu gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu sklepu przez Klienta lub inną osobę fizyczną. Pliki typu cookies umożliwiają:
utrzymanie sesji Klienta (po zalogowaniu), dzięki której Klient nie musi na każdej podstronie serwisu sklepu ponownie wpisywać Loginu i Hasła,

  • zapamiętania zawartości Twojego koszyka,
  • dostosowanie serwisu sklepu do potrzeb klientów oraz innych osób korzystających z serwisu,
  • dostosowania rodzaju wyświetlanych Tobie reklam,
  • tworzenia statystyk i raportów oglądalności funkcjonowania serwisu.

Na naszej witrynie wykorzystujemy następujące pliki:

  • zapamiętywania informacji o Twojej sesji,
  • statystycznych,
  • marketingowych,
  • udostępniania funkcji sklepu internetowego.

W przypadku, gdy nie zgadzasz się na umieszczanie na swoim urządzeniu plików cookies może zablokować ich umieszczenie odpowiednio konfigurując swoja przeglądarkę internetową. Informacje jak to zrobić znajdziesz w plikach pomocy swojej przeglądarki internetowej. Niestety w przypadku zablokowania plików cookies pochodzących z www.varius.pll nie możemy zagwarantować jego poprawnego działania.
Jeżeli zgadzasz się na umieszczanie na swoim urządzeniu plików cookies, ale po zakończeniu odwiedzin w www.varius.plchciałbyś je skasować, możesz to zrobić bez ryzyka a informację o tym jak, to zrobić znajdziesz w plikach pomocy swojej przeglądarki internetowej.

 

  • Sklep zamknięty